Glutamin - Alt, du behøver at vide

Læsetid: 2-3 min
Glutamin - Alt, du behøver at vide

Glutamin er en af de mest almindelige aminosyrer i kroppen og har en række vigtige funktioner for at støtte sundhed og velvære. Denne aminosyre spiller en central rolle i immunsystemet, muskelrestitution, stofskifte, mavetarm-sundhed og endda søvnkvalitet.

Hvad er Glutamin?

Glutamin, også kendt som L-glutamin, er en ikke-essentiel aminosyre, der naturligt produceres i kroppen. Den er vigtig for mange biologiske processer, herunder proteinsyntese, cellevækst og vævsreparation. Når kroppen udsættes for stress, som træning eller sygdom, øges behovet for glutamin dramatisk.

Hvad er forskellen på L-glutamin og Glutamin?

L-Glutamin og glutamin er grundlæggende den samme aminosyre, men termen "L-glutamin" bruges typisk til at beskrive den rene og biotilgængelige form af aminosyren. L-glutamin er den naturlige form, der findes i kroppen og er en vigtig aminosyre for forskellige biologiske funktioner. Forskellen mellem L-glutamin og glutamin ligger i deres kemiske struktur. L-Glutamin er den isomer, der findes naturligt i kroppen, og som kroppen nemmest kan bruge og optage. Det er den form for glutamin, der oftest findes i kosttilskud og typisk refereres til, når man taler om glutamins sundhedsfordele. På den anden side kan "glutamin" bruges som en generel betegnelse for at beskrive aminosyren i almindelighed, herunder andre former og blandinger af glutamin. Når det kommer til kosttilskud og sundhedsfordele, refereres der ofte til L-glutamin, den specifikke form, der er mest undersøgt og anvendt i forskning og kliniske applikationer.

Hvad er Glutamin godt for?

Immunsystemet

En af glutamins mest kendte roller er dens betydning for immunsystemet. Forskning viser, at glutamin kan styrke immunsystemet ved at øge produktionen af hvide blodlegemer og støtte deres funktion. En undersøgelse offentliggjort i "Nutrition" fandt, at glutamin kan reducere risikoen for infektioner, især hos personer, der træner intensivt.

Muskler & restitution

Mange atleter og træningsentusiaster tager L-glutamin for at få mere ud af deres træning. Grunden til, at glutamin er populært i denne sammenhæng, er dens evne til at fremme muskelrestitution og reducere muskelskader. En metaanalyse offentliggjort i "Journal of Exercise Science & Fitness" viste, at glutamin kan reducere træningsinducerede muskelskader og forbedre restitutionstiden.

Stofskifte

Glutamin er også vigtigt for kroppens stofskifte og energiproduktion. Forskning har vist, at glutamin kan påvirke stofskiftet ved at regulere glukoseproduktionen og insulinfølsomheden. En undersøgelse offentliggjort i "Metabolism" fandt, at glutamin kan bidrage til at forbedre glukosestofskiftet hos personer med insulinresistens.

Mave & tarm

Inden for mavetarmsundhed er glutamin afgørende for at opretholde en sund tarmbarriere og støtte tarmvæggens integritet. En undersøgelse offentliggjort i "Gut" fandt, at glutamin kan reducere tarmpermeabilitet og inflammation hos personer med inflammatorisk tarmsygdom.

Søvn

Forskning har også peget på en potentiel forbindelse mellem glutamin og søvnkvalitet. En undersøgelse offentliggjort i "Journal of Neurochemistry" viste, at glutamin kan påvirke produktionen af neurotransmittere i hjernen, der er forbundet med søvn og velvære.

Symptomer på L-glutaminmangel

Mangel på glutamin kan føre til forskellige symptomer, herunder nedsat immunforsvar, lav energi og maveproblemer. Det er derfor vigtigt at sikre tilstrækkelig glutamin gennem kosten eller kosttilskud.

Findes glutamin i mad?

Glutamin findes naturligt i mange proteinrige fødevarer, herunder kød, fisk, mejeriprodukter og æg. For dem, der træner hårdt eller har et øget behov, kan et glutamintilskud være et godt supplement til kosten.

Hvordan fremstilles L-glutamin?

L-glutamin kan fremstilles gennem fermentering af sukkerarter. Dette resulterer i en ren og høj kvalitetsform af glutamin, som kroppen nemt kan optage. Det er vigtigt at bemærke, at man ikke får sukkerarter i sig, blot fordi de er startingredienser. Det resulterer i 100 % glutamin.

Hvordan & hvornår skal man tage Glutamin?

Glutamin kan tages som et kosttilskud, typisk 1–2 gange om dagen. Det kan tages før eller efter træning for at støtte muskelrestitution og ydeevne. Det kan også tages på tom mave for at fremme mavetarmsundhed. Læs mere om hvornår & hvordan man bør tage L-glutamin.

Kan L-glutamin give bivirkninger?

Glutamin anses for at være sikkert for de fleste mennesker ved normale doser. Overdrevet brug kan dog føre til mavebesvær hos nogle individer. Det er altid bedst at følge doseringsanvisningerne, så undgår man normalt bivirkninger.

Videnskabelige referencer

Cruzat V, Macedo Rogero M, Noel Keane K, Curi R, Newsholme P. Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation. Nutrients. 2018;10(11):1564. doi:10.3390/nu10111564.

Street M, Shah P, Uzelac A, Manji N, Davidson J, Leong A. Glutamine as a therapy for IBD: a systematic review. Scand J Gastroenterol. 2016;51(6):677-683. doi:10.3109/00365521.2016.1148829.

Gleeson M. Dosing and Efficacy of Glutamine Supplementation in Human Exercise and Sport Training. J Nutr. 2008;138(10):2045S-2049S. doi:10.1093/jn/138.10.2045S.

Coqueiro A, Rogero M, Tirapegui J. Glutamine as an Anti-Fatigue Amino Acid in Sports Nutrition. Nutrients. 2019;11(4):863. doi:10.3390/nu11040863.

Cao Y, Feng L, Zhang Y, et al. Effect of glutamine supplementation on changes in the immune system induced by repeated exercise. Int J Sports Med. 2014;35(5):348-353. doi:10.1055/s-0033-1345137.

Forfatter