Juleudsalg — 30% rabat på vores eget mærke Greatlife og julerøde priser på Innate Response & MegaFood!

Hudtest med jod

Læsetid: 1-2 min
Hudtest med jod

Hudtest med jod

Nogle gange anbefales det at teste sin jodstatus ved at gnide en dråbe jod på huden. Hvis jodpletten stadig er synlig efter 24 timer, betyder det, at man ikke har jodmangel. Vi mener, at denne type test er yderst upålidelig, og det er ikke noget, vi anbefaler. Det er svært at standardisere en sådan test: hudtemperatur, fugtighed, mængde, hvor hårdt man gnider, osv., kan påvirke resultatet. Afhængigt af luftfugtigheden på det sted, hvor testen udføres, kan pletten forsvinde hurtigere eller langsommere.

88 % af alt jod fordamper

I 1932 testede forskere jod og fandt ud af, at når jod påføres huden, fordamper 50 % ud i luften inden for 2 timer og mellem 75–80 % inden for 24 timer. I alt fordamper 88 % ud i luften inden for 3 dage. De resterende 12 % absorberes i huden, og kun 1–4 % af det, der påføres huden, når blodbanen inden for få timer. Resten optages langsomt i blodbanen.

Iosoljod, som er vandopløseligt, vil forsvinde meget hurtigt fra huden. Jod kan naturligvis påføres transdermalt ved at gnide det ind i huden, men det giver ingen præcis indikation af, om der er en mangel eller ej, og alt jod, du påfører, vil som nævnt ikke blive optaget.

Hvis du vil lære mere fakta om jod, kan du finde det i guiden her.

Forfatter

Litteraturhenvisninger

Vis litteraturhenvisninger

Nyiri,W., Jannitti,M.. About the fate of free iodine upon application to the unbroken animal skin. J Pharmacol Exp Ther 45:85-107, 1932. 

Biskind,M.S. Penetration through tissue of iodine in different solvents. Proc Soc Exp Biol Med 30:35-37, 1932.