Træning er en vigtig del af at nå sine mål for både sundhed og vægt, men for at maksimere resultaterne er det også nødvendigt at tage sig af kroppens restitution. En aminosyre, der har fået meget opmærksomhed for sine potentielle fordele for muskelrestitution og muskelopbygning, er L-glutamin.
Sådan påvirker L-glutamin musklerne
Glutamin påvirker musklerne på flere måder.
Muskelrestitution
Efter en intens træning lider musklerne ofte af mikroskopiske skader, hvilket fører til ømhed og træningssmerter. Her kommer L-glutamin ind som en vigtig faktor for restitution. Studier viser, at L-glutamin kan reducere muskeltræthed og øge restitutionstiden efter træning. Dets antiinflammatoriske egenskaber kan også hjælpe med at reducere træningsinduceret inflammation og dermed fremskynde helingsprocessen i musklerne.
Muskelopbygning
Udover at lette restitution har L-glutamin også potentiale til at fremme muskelopbygning. Det er en vigtig aminosyre for proteinsyntesen, som er den proces, hvor musklerne reparerer sig selv og vokser. Ved at øge tilgængeligheden af L-glutamin i kroppen kan man optimere proteinsyntesen og dermed fremme muskelvækst.
L-glutamin som kosttilskud til trænende
At tage L-glutamin som kosttilskud kan være særligt fordelagtigt for personer, der træner intensivt eller har høje træningsvolumener. Det kan hjælpe med at bevare muskelmasse under perioder med kaloriebegrænsning og fremme restitution mellem træningspas.
L-glutamin er en aminosyre, der har fordele for både muskelrestitution og muskelopbygning. For at få fuldt udbytte af disse fordele er det vigtigt at vide hvordan og hvornår man skal tage L-glutamin. Ved at inkludere L-glutamin i din kost eller som kosttilskud på den rette måde, kan du opnå øget muskelrestitution, reducere træningsrelateret muskeltræthed og fremme muskelvækst. Er du nysgerrig på L-glutamin og interesseret i at lære mere, finder du mere information om L-glutamin her.
Videnskabelige referencer
Gleeson, M. (2008). Dosing and Efficacy of Glutamine Supplementation in Human Exercise and Sport Training. The Journal of Nutrition, 138(10), 2045S–2049S.
Street, B., Byrne, C., & Eston, R. (2011). Glutamine Supplementation in Recovery from Eccentric Exercise Attenuates Strength Loss and Muscle Soreness. Journal of Exercise Science & Fitness, 9(2), 116–122.
Cruzat, V., Macedo Rogero, M., Noel Keane, K., & Curi, R. (2018). Newsholme P. Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation. Nutrients, 10(11), 1564.
Antonio, J., & Street, C. (1999). Glutamine: A potentially useful supplement for athletes. Canadian Journal of Applied Physiology, 24(1), 1-14.