Methylering, MTHFR og vitaminer: En forenklet oversigt

Læsetid: 3-4 min
Methylering, MTHFR og vitaminer: En forenklet oversigt

Hvad er MTHFR?

Hos nogle personer findes der genetiske variationer, som gør, at enzymet MTHFR ikke fungerer optimalt. MTHFR-enzymet er vigtigt for en proces i kroppen kaldet metylering, der hjælper med at reparere DNA og regulere, hvilke gener der skal aktiveres.

Disse variationer i MTHFR-genet kan gøre metyleringsprocessen mindre effektiv, hvilket kan påvirke, hvordan kroppen anvender visse vitaminer, såsom folinsyre, der tilhører B-vitamingruppen.

Hvad gør metylering i kroppen?

Metylering er en biokemisk proces, hvor en metylgruppe (-CH3) tilføjes til en molekyle. Denne proces spiller en afgørende rolle i mange vigtige funktioner i kroppen:

  • DNA-metylering: Metylering af DNA er en af de vigtigste mekanismer for epigenetisk regulering af genekspression. Ved at tilføje en metylgruppe til DNA kan cellerne styre, hvilke gener der er aktive, og hvilke der er inaktive.
  • Afgiftning: Metylering er også central for kroppens afgiftningsprocesser, da den hjælper med at omdanne giftstoffer og skadelige stoffer til ufarlige forbindelser, som kan udskilles.
  • Dannelsen af signalstoffer: Metylering er afgørende for syntesen af flere vigtige neurotransmittere som serotonin og dopamin, hvilket betyder, at den har stor indflydelse på vores mentale sundhed, herunder humør, søvn og kognitive funktioner.
  • Regulering af homocystein: Metylering hjælper med at omdanne aminosyren homocystein til methionin. Når metyleringsprocessen er nedsat, kan homocysteinniveauerne stige, hvilket er forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme.
  • Immunfunktion: Metylering spiller en vigtig rolle i reguleringen af immunsystemet og opretholdelsen af immunologisk tolerance.

En effektiv metyleringsproces er derfor afgørende for at opretholde optimal sundhed.

B-vitaminer, folinsyre, metylering og MTHFR

MTHFR-enzymet hjælper med at omdanne folinsyre til dens aktive form, der kaldes methylfolat. Hvis MTHFR-enzymet ikke fungerer optimalt på grund af genetiske variationer, kan det være svært for kroppen at omdanne folinsyre til methylfolat, hvilket kan påvirke metyleringsprocessen. Methylfolat er derfor afgørende for en velfungerende metyleringsproces.

For personer med MTHFR-variationer kan det være vigtigt at overveje deres indtag af B-vitaminer, især folinsyre. I stedet for at indtage store mængder folinsyre, som kroppen måske ikke kan udnytte effektivt, kan det være mere fordelagtigt at tage methylfolat direkte.

Hvad bør man gøre, hvis man har variationer i MTHFR-genet?

Der er flere strategier, som kan være gavnlige for personer med MTHFR-variationer. Her er nogle anbefalinger:

  • Kostændringer: Spis en balanceret kost rig på naturligt forekommende folat, som findes i rødt kød, østers, krabbe, lever, frugt og mejeriprodukter. Undgå kosttilskud med syntetisk folinsyre og vælg i stedet methylfolat-tilskud, som for eksempel Balanced B Complex og Methyl B12, B6 & Folate.
  • Leve en sund livsstil: Alkohol og tobak kan forværre metyleringsproblemer, så det kan være en fordel at undgå disse. Regelmæssig motion og tilstrækkelig søvn kan også understøtte den generelle sundhed.
  • Overvej tilskud med andre B-vitaminer: B2, B6 og B12 spiller alle en rolle i metyleringscyklussen og kan være særligt vigtige for personer med MTHFR-variationer.
  • Stresshåndtering: Kronisk stress kan påvirke metyleringsprocesserne negativt og føre til helbredsproblemer. Stresshåndteringsstrategier som meditation, yoga, dyb vejrtrækning eller terapi kan være gavnlige.
  • Overvåg homocysteinniveauer: MTHFR-variationer kan føre til forhøjede niveauer af homocystein, hvilket kan øge risikoen for hjertesygdomme.

Kilder & Referencer

Frosst P, Blom HJ, Milos R, et al. Nature Genetics. 1995

Schwahn B, Rozen R. The American Journal of Clinical Nutrition. 2001

Scaglione F, Panzavolta G. Xenobiotica. 2014

Forfatter

Litteraturhenvisninger

Vis litteraturhenvisninger

Frosst P, Blom HJ, Milos R, et al. A candidate genetic risk factor for vascular disease: a common mutation in methylenetetrahydrofolate reductase. Nature Genetics. 1995;10(1):111-113. doi: 10.1038/ng0595-111.

Schwahn B, Rozen R. Polymorphisms in the methylenetetrahydrofolate reductase gene: clinical consequences. The American Journal of Clinical Nutrition. 2001;73(3): 629-637. doi: 10.1093/ajcn/73.3.629.

Scaglione F, Panzavolta G. Folate, folic acid and 5-methyltetrahydrofolate are not the same thing. Xenobiotica. 2014;44(5):480-488. doi: 10.3109/00498254.2013.879612.