
Quercetin – en vigtig flavonoid
Quercetin, en flavonoid, der tilhører undergruppen flavonoler, er et naturligt gult farvestof, der findes i mange planter. Det har vist sig at have flere betydelige sundhedsmæssige egenskaber. Studier peger på, at quercetin blandt andet kan lindre almindelige forkølelser, allergisymptomer og også hjælpe ved lungelidelser. Quercetin findes i frugt, bær og grøntsager.
Fire studier om quercetin
Almindelige forkølelser rammer millioner af mennesker hvert år, beskadiger slimhinderne i bihulerne, hvilket kan føre til inflammation, giver smerter i bihulerne og øger risikoen for sekundære virusinfektioner.
Et studie viser, at quercetin reducerer inflammatoriske reaktioner fra almindelige forkølelsesvirus og samtidig aktivt forhindrer virus i at replikere. Forskerne konkluderede, at "quercetin kan være fordelagtigt i behandling af virusinfektioner i bihulerne, især hos patienter med lungeproblemer". [1]
Et andet studie bekræfter, at almindelige forkølelsesvirus forårsager betydelige skader på slimhinderne i luftvejene, og at quercetin hjælper med at stoppe denne proces.[2]
Endnu et studie viser quercetins evne til at reducere allergiske reaktioner og inflammatoriske processer i luftvejene, hvilket bekræfter tidligere studier, der viser, at quercetin hjælper med at stabilisere mastceller, der er involveret i histaminproduktionen.[3]
Et dyrestudie indikerer, at quercetin kan bidrage til at forbedre lungefunktionen ved at forhindre visse processer, der ødelægger lungevævet.[4]
Disse studier peger på, at quercetin kan være et kraftfuldt naturligt stof til behandling af flere respiratoriske lidelser og sygdomme. Quercetin findes, som nævnt, i frugt, bær og grøntsager. Et studie fandt, at økologisk dyrkede tomater indeholder 79% mere quercetin end konventionelt dyrkede tomater.[5]
Hvad er Quercetin godt for?
Quercetin er godt mod blandt andet almindelige forkølelser, allergisymptomer og også ved lungelidelser ifølge de studier, der er nævnt nedenfor.
Forfatter
Litteraturhenvisninger
Vis litteraturhenvisninger[1] S. Ganesan, PhD, S. Chattoraj, MS, A.N. Faris, Ph.D., A. Comstock, BS, U. Sajjan, PhD Quercetin Inhibits rhinovirus replication and subsequent chemokine response in Airway Epithelial Cells. American Thoracic Society May 2010 annual International Conference in New Orleans 2010 May, Ann Arbor, MI/US
[2] A. Comstock, BS, A. Chattoraj, MS, S. Ganesan, PhD, S. Chattoraj, MS, M.B. Hershenson, MD, U. Sajjan, PhD Oxidative Stress Induced by Rhinovirus Plays a Role in the Disruption of Epithelial Barrier Function American Thoracic Society May 2010 annual International Conference in New Orleans. 2010 May, Ann Arbor, MI/US
[3] E.A. Cruz, MS, S. Reuter, PhD, H. Martin, MS, N. Dehzad, MS, M.F. Muzitano, PhD, S.S. COSTA, PhD, B.R. Bergmann, PhD, R. Buhl, MD, C. Taube, MD THE INHIBITORY EFFECT OF THE PLANT KALANCHOE PINNATA AND ITS FLAVONOID QUERCETIN ON AIRWAY HYPERRESPOSIVENESS American Thoracic Society May 2010 annual International Conference in New Orleans 2010 May, Rio De Janeiro/BR
[4] S. Ganesan, PhD, A. Comstock, BS, S. Chattoraj, MS, M.B. Hershenson, MD, U. Sajjan, PhD Quercetin Improves Lung Inflammation in Mouse Model of COPD by Inhibiting Matrix Metalloproteinases American Thoracic Society May 2010 annual International Conference in New Orleans 2010 May, Ann Arbor, MI/US
[5] A. E. Mitchell, Y. J. Hong, E. Koh, D. M. Barrett, D. E. Bryant, R. F. Denison and S. Kaffka (2007). "Ten-Year Comparison of the Influence of Organic and Conventional Crop Management Practices on the Content of Flavonoids in Tomatoes". Journal of Agricultural and Food Chemistry 55 (15): 6154–9. doi:10.1021/jf070344. PMID 17590007.